«Έφυγε» ο Γεώργιος Καλακαλλάς


Σε ηλικία 83 ετών έφυγε την Παρασκευή (17/9) από τη ζωή ο διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος γλύπτης, Γεώργιος Καλακαλλάς, έργο του οποίου αποτελεί ο περίφημος ανδριάντας του Περικλέους που από το 2004 κοσμεί την πόλη του Χολαργού στη συμβολή της ομώνυμης οδού με τη λεωφόρο Μεσογείων.

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Καλακαλλάς:

Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Από το 1965 έως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είχε φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και είχε κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993.

Είχε πραγματοποιήσει ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και είχε λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων σε Πανελλήνιες, στις Μπιενάλε του Σάο Πάουλο και των Νέων στο Παρίσι το 1969, της Βουδαπέστης το 1973 και της Αλεξάνδρειας το 1974, καθώς και σε διεθνείς εκθέσεις μεταλλίων.

Η γλυπτική δημιουργία του Γεώργιου Καλακαλλά χαρακτηρίζεται από ποικιλία, τόσο θεματική όσο και υφολογική. Χρησιμοποιώντας το μάρμαρο, το χαλκό, τη λαμαρίνα, το ξύλο και την πέτρα είχε φιλοτεχνήσει προτομές, ανδριάντες, μνημεία, αναμνηστικά μετάλλια, αλλά και ελεύθερα γλυπτά, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά διαφόρων κατευθύνσεων, τα οποία προσάρμοζε κάθε φορά στις απαιτήσεις των θεμάτων και των υλικών του.

Έτσι, η παραστατικότητα και η επαφή με την οπτική πραγματικότητα κυριαρχούν στις προτομές και στα έργα που προέρχονταν από παραγγελίες, ενώ οι ελεύθερες συνθέσεις του αποδίδονται με αφαιρετική ή εντελώς αφηρημένη διάθεση και συνδυάζουν άλλοτε βιόμορφα και άλλοτε γεωμετρικά ή εξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά, καταλαμβάνοντας δυναμικά τον χώρο.

Η κηδεία του Γεώργιου Καλακαλλά τελέστηκε τη Δευτέρα (20/9) στο Κοιμητήριο του Γέρακα Αττικής.