ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ: «Η Δημοτική Αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε» (vid)


Για έναν προϋπολογισμό copy paste με εκείνους των προηγούμενων ετών, φτωχό, χαμηλών προσδοκιών αλλά και δυσανάλογο με τους αντίστοιχους γειτονικών ή μη Δήμων έκανε λόγο στην τοποθέτησή του κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο έτος (2022) από το Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα (15/11) ο πρώτος σε σταυρούς αιρετός της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ανυφαντής.

Παράλληλα, στην ομιλία του ο κ. Ανυφαντής στηλίτευσε τις υποβαθμισμένες δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών μονάχα με επικοινωνιακούς όρους, απόρροια μιας διοίκησης (Αποστολόπουλου) που έχει περιέλθει σε στασιμότητα και τέλμα, προκαλώντας πλέον γενικευμένη απογοήτευση αλλά και διάψευση των προσδοκιών των ψηφοφόρων της.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρώτου σε σταυρούς Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, Γιώργου Ανυφαντή, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2022:

«Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ τους υπαλλήλους στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, σε όλα τα τμήματα, και στο τμήμα του προϋπολογισμού και στο τμήμα των προμηθειών, τους αρμόδιους προϊσταμένους, καθώς και την αναπληρώτρια διευθύντρια, την κυρία Μπότη, γιατί για ακόμη μια φορά έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της σύνταξης ενός προϋπολογισμού, μέσα σε πολύ στενά χρονικά όρια που απαιτεί ο νόμος. Αυτό καταδεικνύει και το γεγονός ότι είναι τεχνικώς αδύνατο από κάποιον από την αντιπολίτευση να κάνει κατά την παράσταση υποβολή σχεδίου προϋπολογισμού σε ένα συμβασιοποιημένο και θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Ας περάσω όμως τώρα στην ουσία. Εδώ έχω εκτυπώσει τα πρακτικά των δύο ειδικών συνεδριάσεων του προϋπολογισμού του ’20 και του ’21. Τι βλέπουμε σ’ αυτά; Βλέπουμε ότι οι εισηγήσεις των αρμοδίων Αντιδημάρχων όλα αυτά τα χρόνια είναι ίδιες. Μας λένε για έναν ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Λες και μπορούν να κάνουν κάτι άλλο σε σχέση με αυτό που ορίζει ο νόμος.

Δεύτερον. Το είπε και σήμερα ο κύριος Αυγουρόπουλος, το είχαν πει όμως και η κυρία Νικάκη και η κυρία Τσικρικώνη όταν ήταν στην ίδια θέση. Μας είπαν ότι αναβαθμίζονται οι λειτουργίες των υπηρεσιών του Δήμου. Πώς αναβαθμίζονται; Αφού την Τετάρτη εδώ που κάθεται η κυρία Μπότη καθόταν ο κύριος Κωνστάντιος και μας είπε ότι έχει μόλις οκτώ (8) άτομα. Όλα αυτά τα χρόνια μ’ αυτά τα οκτώ (8) άτομα πώς αναβαθμίζονται στην Τεχνική Υπηρεσία οι λειτουργίες των υπηρεσιών; Όταν στο ΔΟΠΑΠ δεν έχουν ψηφιακό οργανόγραμμα, για να γίνουν οι μετατάξεις και να πάρει ο Οργανισμός μέρος στους κύκλους κινητικότητας. Εγώ απορώ πώς μας τα λέτε αυτά ότι γίνονται κάθε φορά.

Μας λέτε κάθε χρόνο ότι υπάρχει αναβάθμιση της καθαριότητας, της καθημερινότητας, της ποιότητας διαβίωσης στην πόλη. Πώς ισχύει αυτό; Αφού καθημερινά ο πολίτης βλέπει έξω τι γίνεται, στο κυκλοφοριακό χάος της πόλης, στη στάθμευση, στα φθαρμένα πεζοδρόμια που δεν φτιάχνονται. Όπως μας είπε κι ο Δήμαρχος και τις ασφαλτοστρώσεις που δεν έχουμε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Πώς γίνεται αυτό;

Μας μιλάνε κάθε χρόνο για ψηφιακά εργαλεία για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το citify και όλες οι εφαρμογές αυτού του Δήμου υπολειτουργούν σε σχέση με τους όμορους Δήμους εδώ πέρα. Πώς γίνονται όλα αυτά με αυτούς τους προϋπολογισμούς που ψηφίζετε κάθε χρόνο;

Μας μιλάτε για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Τώρα δεν μίλησε ο κύριος Αυγουρόπουλος αλλά μας λέγατε πέρσι για την αισθητική και τη λειτουργική αναβάθμιση της Βουτσινά. Υπάρχει κάποιος δημότης αδιάψευστος μάρτυρας που περπατάει τη Βουτσινά και δεν βλέπει ότι είναι μια προχειροδουλειά και ότι είναι μειωμένης ποιότητας και αισθητικής αυτός ο δρόμος;

Πλέον, έχει γίνει σαφές σε όλους μας, και νομίζω πιο πολύ στους δημότες, ότι ο προϋπολογισμός που φέρνετε είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός. Είναι ένας προϋπολογισμός copy paste. Οι κωδικοί που υπήρχαν πέρσι υπάρχουν και φέτος στη μεγάλη πλειοψηφία, τα ποσά είναι τα ίδια, έχουν ανοιχτεί πολύ λίγοι κωδικοί επιπλέον και βλέπουμε με πιο γλαφυρό τρόπο τη στασιμότητα που έχει περιέλθει ο Δήμος μας τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε μια αποδρομή. Σε ένα τέλμα. Προσπαθεί να σώσει την παρτίδα η Δημοτική Αρχή μόνο με το “Αντώνης Τρίτσης”. Αν υπάρξει μια κωλυσιεργία στο “Αντώνης Τρίτσης” δεν ξέρω πώς θα κάνουμε αυτά τα έργα που λένε.

Και επειδή και εμένα μου αρέσει να μιλάω με νούμερα, θέλω να κάνουμε κάποιες παραδοχές για τον προϋπολογισμό του 2022. Κατ’ αρχήν ο φετινός προϋπολογισμός είναι 10% μικρότερος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ’21. Ήταν 32 εκατομμύρια πέρσι η έγκριση του προϋπολογισμού τέτοιο καιρό, φέτος είναι 28. Τα χρηματικά διαθέσιμα πέρσι στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό ήταν 5.200.000 ευρώ, στον απολογισμό νομίζω κλείνουν 4.800.000 ευρώ, φέτος είναι 3.300.000 ευρώ. Μιλάμε για μια πτώση 30%. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ’20, στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ’20 τα χρηματικά διαθέσιμα αν δεν κάνω λάθος ήταν 6.950.000 ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με τα χρηματικά διαθέσιμα τα 3.300.000 ευρώ, όχι τα 3.700.000 ευρώ που είπε ο Δήμαρχος, είναι κοντά στη μείωση του 54%.

Στους κωδικούς 15, που είναι οι κωδικοί των υπηρεσιών πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής και αθλητισμού, ο προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι μειωμένος κατά 28%. Και ο προϋπολογισμός των έργων στους ίδιους κωδικούς είναι μειωμένος κατά 40%.

Στον κωδικό 30, των τεχνικών υπηρεσιών, οι κωδικοί των έργων κι εκεί έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 45%. Κι επειδή παρακολούθησα πάρα πολύ, αν και δεν μίλησα, στο Τεχνικό Πρόγραμμα και παρακολούθησα και ανέμενα σήμερα γιατί είχε πει ο κύριος Δήμαρχος ότι θα μας έστελνε τα mail με τους προϋπολογισμούς των όμορων Δήμων, αλλά επειδή δεν ήρθε, κάθισα κι έψαξα εγώ λίγο σήμερα τους προϋπολογισμούς των όμορων Δήμων.

Τι διαπίστωσα; Διαπίστωσα ότι ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού που έχει έναν πληθυσμό γύρω στις 27.000 κατοίκους, με βάση τα στοιχεία στη Διαύγεια, μπορεί να πέφτουν και έξω, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, ψήφισε έναν προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ. Όσο είναι ο δικός μας που θα ψηφίσετε σήμερα. Ο προϋπολογισμός στο Δήμο Αλίμου, που ο Δήμος Αλίμου έχει γύρω στις 40.000 κατοίκους, δηλαδή περίπου σαν κι εμάς, έχει ψηφίσει έναν προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος Χαϊδαρίου, πέρσι το ’21, που είναι κοντά στις 40.000 οι πολίτες, έχουν ψηφίσει κι αυτοί 37.770.000 ευρώ, δηλαδή 10 εκατομμύρια πάνω από τον δικό μας. Μην πω για το Χαλάνδρι, πέρσι ψήφισε 82 εκατομμύρια κοντά και η Αγία Παρασκευή πέρσι 47, δεν έχω βρει για όλα.

Και για να κλείσω κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά τα παραπάνω στοιχεία που ανέφερα και παρέθεσα, αναδεικνύουν καθαρά την εικόνα που αποτυπώνεται σήμερα στην πόλη μας. Φανερώνει τη γενικευμένη πλέον απογοήτευση και τον προβληματισμό που επικρατεί στην πλειοψηφία των συνδημοτών μας. Τόσο στο Χολαργό όσο και στον Παπάγο. Αλλά και τη διάψευση των προσδοκιών των ψηφοφόρων σας. Οι περισσότεροι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι διαχειρίζεστε πλέον με επικοινωνιακούς όρους τα καθημερινά τους προβλήματα. Και αυτό το επιβεβαιώνετε σήμερα, ψηφίζοντας αυτόν τον προϋπολογισμό των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Και σήμερα, με αυτόν τον προϋπολογισμό που θα υπερψηφίσετε, επιβεβαιώνετε και αυτό που σιγοψιθυρίζεται στις γειτονιές της πόλης μας. Ότι η Δημοτική Αρχή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Αφήνοντας τους πολίτες να πελαγοδρομούν αβοήθητοι μπροστά στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πνίγουν αυτή την πόλη. Συμπερασματικά, αν θα έβαζα έναν τίτλο στον φετινό προϋπολογισμό, θα έλεγα ότι είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός, χαμηλών προσδοκιών.

Σας ευχαριστώ πολύ».