Στην αιωνιότητα ο Παύλος Τούτουζας


Σε ηλικία 86 ετών έφυγε την Παρασκευή (26/11) από τη ζωή ένας μεγάλος Έλληνας και Χολαργιώτης, ο διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, Παύλος Τούτουζας.

Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Ήταν έγγαμος με την Ελένη Τούτουζα-Πανταζοπούλου, με την οποία και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο, την Κατερίνα και τον Δημήτρη.

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και βασικό ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, του οποίου ήταν Διευθυντής επί σειρά ετών. Μέλος της «Nominating Committee», επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Είχε διατελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών και κριτής εργασιών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας. Είχε χρηματίσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων.

Στο ενεργητικό του είχε πολλές δημοσιεύσεις, που αφορούσαν σε επιστημονικά συγγράμματα για φοιτητές και ιατρούς, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Επίσης είχε δημοσιεύσει πολλά ερευνητικά άρθρα, τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και σε ξένα περιοδικά.

Διετέλεσε Διευθυντής συντάξεως των επιστημονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη, Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών κ.ά.

Είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως:

  • Άρχων Ακτουάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  • Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1997).
  • Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Σερβίας.
  • Τιμητική διάκριση το 1993 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.
  • Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Χρυσούν Μετάλλιον Πνευματικού Συλλόγου Χίων «ο Κοραής».
  • Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού, από την πλευρά του, τίμησε τον Παύλο Τούτουζα το 2017 με το «Βραβείο Περικλέους», την ανώτατη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε διάφορες προσωπικότητες από το Δήμο μας.

Η εξόδιος ακολουθία του αείμνηστου Παύλου Τούτουζα θα τελεστεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνου, να πραγματοποιηθούν δωρεές στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Σύσσωμη η οικογένεια του «Μένουμε Χολαργό» (menoumeholargo.gr) εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του σπουδαίου τούτου ανδρός.

Αιωνία η μνήμη αυτού!